Pięć Smaków podpowiada jak stworzyć festiwal we własnym domu

W trakcie każdego festiwalu kluczową rolę odgrywa atmosfera. Jak stworzyć ją w domu? Kulinarne doznania, tybetańskie rytuały, doświadczenia VR, festiwalowe studio, live Q&A z twórcami i podcasty pomogą zorganizować festiwal Pięć Smaków we własnych czterech ścianach.

25 listopada rusza 14. edycja festiwalu w całości poświęconego azjatyckiej kinematografii. Tegoroczna odsłona wydarzenia będzie wyjątkowa, bo w całości odbędzie się online. Co to oznacza?

Po pierwsze – filmy będą dostępne dla publiczności w całej Polsce, po drugie – można będzie je oglądać na wszystkich możliwych urządzeniach (laptop, TV, projektor, smartfon) w ramach platformy Pięć Smaków VOD.
Karnety i dostępy na pojedyncze seanse kupować można już na stronie piecsmakow.pl.

W programie filmowym znalazło się siedem sekcji: Podróż do Azji, Kino ze smakiem, Parasites, Azjatycki VR, Hongkong dziś, Asian Cinerama i Nowe kino Azji, a w ramach nich ponad 50 produkcji: od filmów grozy po słodkie melodramaty, od drapieżnego autorskiego kina po kojące podróże w nieznane zakątki kontynentu.

Pierwszego dnia festiwalu o godzinie 19:00 organizatorzy spotkają się z publicznością podczas otwarcia na żywo na FB. Pojawi się również gość specjalny – Joko Anwar, mistrz indonezyjskiego kina gatunkowego, reżyser znany z takich filmów jak „Zapis moich zmysłów” i „Gundala”. Wieczór uzupełni specjalny koreański DJ set Pawła Klimczaka, który wprowadzi widzów w energię tegorocznej edycji.

 

Wirtualny czerwony dywan i festiwalowa atmosfera

Filmy na platformie VOD dostępne będą przez cały czas trwania Pięciu Smaków bez wyznaczonych godzin projekcji, dlatego rytm festiwalu wyznaczać będą spotkania na żywo w festiwalowym studiu. Codziennie o godz. 10:00 podczas spotkań live selekcjonerzy będą polecać szczególnie interesujące pozycje i komentować festiwalowe wydarzenia.

Z kolei o 19:00 na pięciosmakowym wirtualnym czerwonym dywanie pojawiać się będą twórcy, którzy opowiedzą o swoich filmach i odpowiedzą na pytania widzów. Z pięciosmakową publicznością spotka się między innymi singapurska ekipa filmu „To nie przepis mojej matki”, który na festiwalu będzie miał swoją międzynarodową premierę, a także Pen-ek Ratanaruang, jeden z najbardziej uznanych twórców tajlandzkiej nowej fali.

Przed, podczas i pomiędzy oglądaniem filmów na publiczność czekać będą inspiracje jak wykreować festiwalowy klimat we własnych czterech ścianach. Pomogą w tym filmy z tybetańską gimnastyką do wykonywania między seansami, instrukcje wykonania uroczych origami do dekoracji domowej przestrzeni czy pomysł na koreańską pielęgnację twarzy w czasie projekcji. Widzowie będą mogli zamówić na stronie festiwalu wyjątkowe dania i zestaw azjatyckich przysmaków, które pomogą obudzić przed ekranem wszystkie zmysły, a także kupić gogle, które pomogą przenieść się w trzeci wymiar filmowego doświadczenia z sekcją Azjatycki VR.

Czas wypełnić może również lektura festiwalowego magazynu, który wprowadzi widzów w tematykę sekcji i poszczególnych filmów. Eseje, komentarze i wywiady z twórcami dostępne są tutaj: bit.ly/36IiE8b.


Kino ze smakiem w Twojej kuchni i na wynos

Kulinarna sekcja „Kino ze smakiem” to przegląd pobudzających zmysły filmowych smakołyków z całej Azji. Od dawna wiadomo, że idealny domowy seans, to ten, któremu towarzyszy odpowiednie jedzenie, dlatego widzowie z Warszawy będą mogli zamówić w przedsprzedaży specjalne festiwalowe zestawy inspirowane potrawami pojawiającymi się na ekranie.

W akcji bierze udział siedem warszawskich restauracji specjalizujących się w kuchni azjatyckiej: Yache Korea, Shoku, Vegan Ramen Shop, Youmiko Vegan Sushi, Niigata Onigiri, Sambal Restauracja Indonezyjska i Sajgonka. W festiwalowym menu znalazły się potrawy takie, jak: mayak kimbap, mushroom stew ramen, bento box, onigiri sake i umeboshi czy tempe mendoan, z kolei na słodko: pudding z awokado, sernik jaśminowy, dadar unti i wiele innych. Czyż nie brzmi pysznie? Uwaga: ilość zestawów jest limitowana – bit.ly/3ePgx63.

Pozostała publiczność, niezależnie od miejsca zamieszkania, będzie mogła zamówić wyjątkowe zestawy azjatyckich przekąsek i słodyczy.

Dla ambitnych, lub po prostu lubiących gotować, redakcja KUKBUK.pl przygotowała przepisy pozwalające odtworzyć dania pojawiające się na ekranie. W festiwalowym magazynie na wszystkich widzów żądnych wyzwań w kuchni, czekają autorskie receptury na wegetariańskie pierożki gyōza, tort ganache, zupę sujebi oraz wegetariańska phở ze smażonym tofu.


Azja kręci

Akademia Azjatycka jest od lat nieodłącznym elementem festiwalu. W tym roku, praktycznie w całości, zostanie zrealizowana w nowej formule, czyli serii podcastów „Azja kręci”. Zaproszeni eksperci opowiedzą o szczególnie ciekawych wątkach, łączących wybrane filmy Pięciu Smaków. Na liście podcastowych rozmów znalazły się m.in. „Złe matki. Macierzyństwo w kinie” z Adrianą Prodeus i „Azjatycki VR” ze Stanisławem Liguzińskim.

Wyjątkiem będzie panel dyskusyjny wokół sekcji Parasites, który jako jedyny odbędzie się na żywo na Facebooku. Mowa o „Kino czułe społecznie. Kto jest pasożytem w kapitalizmie?” – w debacie nowe koreańskie kino posłuży za punkt wyjścia do rozmowy o tym, w jaki sposób język filmu przepracowuje temat nierówności społecznych i ekonomicznych. Spotkanie poprowadzi Zuzanna Kowalczyk – dziennikarka, redaktorka i kulturoznawczyni, reprezentująca „Pismo. Magazyn opinii”.

Doświadczenia VR

Kiedy oglądanie filmu staje się doświadczeniem? Bez wątpienia wtedy, kiedy mamy możliwość wejścia w świat wirtualnej rzeczywistości! VR angażuje widza w niezwykle kreatywny sposób, dostarczając rozrywki, ale też stwarzając przestrzeń do głębokiego namysłu i niezwykłych emocjonalnych wrażeń. Do oglądania ośmiu produkcji prezentowanych w ramach festiwalu wystarczy smartfon, a opcjonalnie także specjalne gogle, które można zamówić na stronie Pięciu Smaków.

Dzięki technologii 360 stopni możemy odwracać się w dowolnym kierunku i eksplorować nową rzeczywistość, podążając ciałem za filmową historią. Czeka na Was m.in. podróż po animowanej Dżakarcie, a także mrocznych wnętrzach opuszczonej willi na przedmieściach jednego z tajwańskich miasteczek.


Szczegółowy program 14. AFF Pięć Smaków, aktualności, karnety i bilety: www.piecsmakow.pl.

Ceny:
Karnet: 100 zł
Pozwala na obejrzenie wszystkich filmów z programu
Dostęp na pojedynczy seans: 18 zł
Pakiet doświadczeń VR: 30 zł