Przegląd Filmów Chińskich

10.03.2015 godz. 19.00Piwnica Largactil, Staromiejski Dom Kultury

 

„Zagubienie  – 百合”

Poruszająca opowieść o losie samotnej matki i problemach społecznych współczesnych Chin. Bohaterka filmu, dziewiętnastoletnia Bai He po zajściu w ciążę zostaje porzucona przez partnera traci pracę, ale decyduje się urodzić dziecko. Okazuje się, że chłopczyk jest ciężko chory, a młoda matka nie ma pieniędzy na leczenie i staje przed trudnym wyborem.

dramat obyczajowy, reż Zhou Xiaowen, 2010 r., 94 min

 

17.03.2015 godz. 19.00Piwnica Largactil, Staromiejski Dom Kultury

 

„Wiadomość – 风声”

Film na podstawie powieści Mei Jia o tym samym tytule jest modelowym chińskim thrillerem szpiegowskim. Akcja filmu toczy się w 1942r. w czasie marionetkowych rządów Wang Jingwei w Nankinie. Po serii zabójstw wysokich urzędników państwowych, japońscy okupanci wraz Wang Jingwei podejmują działania zmierzające do wykrycia członków partii komunistycznej i przesłuchują pięciu podejrzanych.

reż. Chen Guofu i Gao Qunshu, thriller, 2009 r., 118 min

 

24.03.2015 godz. 19.00Piwnica Largactil, Staromiejski Dom Kultury

 

„Nankin! Nankin! – Miasto życia i śmierci  南京!南京”

„Nankin! Nankin!” opisuje rzeź ludności Nankinu, dokonaną przez żołnierzy japońskich podczas II Wojny Światowej, z perspektywy dwóch żołnierzy – chińskiej i japońskiej armii. Wydarzenia w Nankinie w 1937 roku  nadal budzą emocje i dzielą chińską i japońską opinię publiczną. Prezentowany obraz uzmysławia widzowi okrucieństwo japońskiego agresora i pozostawi niezatarte wrażenie.

reż. Lu Chuan, historyczny, 2009 r., 132 min

 

31.03.2015 godz. 19.00Piwnica Largactil, Staromiejski Dom Kultury

 

„Smaki Chin –舌尖上的中国”

Seria filmów dokumentalnych wyprodukowanych przez chińską telewizję. Odcinek „Historia podstawowych artykułów spożywczych” prezentuje wachlarz rozmaitych dań mącznych i ryżowych w tradycji kulinarnej Chin. Film jest doskonałym źródłem wiedzy o Chinach, geografii i uprawach, które zdeterminowały nawyki żywieniowe ludności zamieszkującej rozległe obszary Chin. Historia podstawowych artykułów spożywczych uzmysławia widzowi niezwykłą pomysłowość Chińczyków, którzy z mąki i ryżu potrafili „wyczarować” dziesiątki dań, będących rozkoszą dla podniebienia.

reż. Chen Xiaoqing, Ren Zhangzhen, Cheng Gong, dokument/ kulinarny, 2012 r., 50 min

 

 

wstęp wolny na wszystkie pokazy