Films or food: Chef Flynn

Czy kuchnia to dobre miejsce na zabawę? Jak przekonać nastolatków, że slow food jest lepszy niż fast? Czy warto rzucić szkołę dla gotowania? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą z nami: Katarzyna Błażejewska-Stuhr (dietetyczka), Katia Roman-Trzaska (właścicielka szkoły Little Chef) oraz Patryk Piskorz (uczestnik programu Master Chef Junior). Bilety na wydarzenie dostępne również w opcji z warsztatami dla nastolatków w studiu kulinarnym Little Chef.

Spotkanie poprowadzą twórcy FILMS for FOOD: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek.

Jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak – w wielkim skrócie – przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi ekranie, niczym jego cień. To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.