FILMS for FOOD prezentuje: Cooking Up a Tribute

FILMS for FOOD zaprasza na „Cooking up a Tribute” oraz podróż kulinarno-kulturową po Ameryce Łacińskiej. Po seansie, dyskusja z przedstawicielami różnych kuchni etnicznych, a także inspirowany filmem poczęstunek, przygotowany przez El Popo Kręgliccy. 

Tego dnia w restauracji będzie też dostępne specjalne tematyczne menu przygotowane przez Wita Szychowskiego. Więcej szczegółów wkrótce.

Opis filmu:

„Cooking up a Tribute”
reż. Luis Gonzalez, Andrea Gómez
Niemcy 2015, 87’

Obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie. Wiedzą o tym bracia Roca, którzy zdecydowali się zawiesić działalność swojej restauracji na pięć tygodni i wyruszyć w podróż. W jej trakcie odwiedzają cztery kraje, poznają ich kulturę i tradycje – a wszystko by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla „oryginalnych wersji”, a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób adaptując do style swojej restauracji. El Celler de Can Roca w Gironie to miejsce legendarne – w 2015 roku ogłoszona najlepszą restauracją świata według listy The World’s 50 Best Restaurants 2015, ma trzy gwiazdki Michelin. Tworzy ją trzech braci: Joan, szef kuchni, Josep, sommelier oraz Jordi, szef cukierni. Kontynuując rodzinne gastronomiczne tradycje, przyczyniają się do rozwoju nowoczesnej kuchni hiszpańskiej i światowego fine-diningu.