Films for Food Festival: Wino we krwi

Gruzja nazywana jest ojczyzną wina, to tam znaleziono najstarsze dowody na jego powstanie (ok. 4 tys. lat p.n.e). Na czym polega szczególna metoda produkcji  gruzińskiego wina i czym jest wino naturalne? W zakopanych w ziemi kwewri (gruz. qvevri) – glinianych, ręcznie wytwarzanych kadziach – dziko fermentuje wyjątkowej jakości produkt.

Reżyserka filmu, Emily Railsback, oraz Jeremy Quinn, amerykański sommelier-pasjonat poszukując najlepszego wina trafiają właśnie do Gruzji. Odwiedzają różne winnice i degustują mętnych oraz bardzo aromatycznych win. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 film, pokazuje jak po wielu latach dominacji Związku Radzieckiego i masowej produkcji wina, w Gruzji odradza się zapomniana kultura i produkcja win pradawnymi metodami, przez małe, rodzinne manufaktury.

Tradycje przekazywane są młodym winiarzom przez starsze pokolenia – z szacunku do historii i natury. Poznajcie korzenie wina i fascynujący świat win naturalnych!